Brassband De Spijkerpakkenband Opsterland e.o.

Brassband De Spijkerpakkenband ontstond 25 jaar geleden (1989) uit de jeugdorkesten van de Friese dorpen Frieschepalen en Ureterp. De brassband uit de gemeente Opsterland begon als een jong en soms iets te enthousiast jeugdorkest, maar groeide uit tot een volwassen orkest met een jeugdige uitstraling.

De naam Spijkerpakkenband
Al vanaf het begin is De Spijkerpakkenband een bijzondere band geweest. Ten tijde van het eerste officiële optreden van De Spijkerpakkenband had de band helemaal nog geen naam en uniform. Men had als noodoplossing voor het uniform een spijkerpak gekozen, omdat iedereen dat toevallig in de kast had hangen. Nadat een journalist eens sprak over de ‘spijkerpakkenjongelui’ was de naam De Spijkerpakkenband geboren.

 

Nederlands & Wereld kampioen
In juli 2013 won de band het prestigieuze World Music Contest (WMC) in de eerste divisie. Dit wereldberoemde muziekevenement wordt iedere vier jaar gehouden in het Limburgse Kerkrade. Resultaten in de eerste divisie afgelopen negen jaar; viermaal de nationale titel, deze zijn behaald in 2016, 2014, 2009 & 2008. Driemaal runner up positie in 2013, 2010 & 2007. In 2016 werd De Spijkerpakkenband de winnaar van het Survento Festival in Surhuisterveen. De Spijkerpakkenband komt sinds 2017 in de Kampioensdivisie en probeert nu weer een kwalitatieve groei door te maken.

 


Optredens

Naast deelnames aan wedstrijden en optredens in eigen regio, maakte De Spijkerpakkenband de afgelopen jaren concertreizen naar Zwitserland, Tsjechië, België, Frankrijk en Duitsland. In het zilveren jubileumjaar 2014 nam de band deel de beroemde Whit Friday Marching Contests in Yorkshire in Engeland. Ook hier sleepte de band prijzen in de wacht. Daarnaast is de band een graag geziene gast bij speciale optredens zoals de Admiraliteitsdagen in Dokkum. Hier treedt de band op met artiesten als Else DeWall, Jamai en Jim Bakkum. in 2016 heeft de band nog opgetreden op de regionale televisiezender Omrop Fryslân, ter promotie van de HaFaBra-sector. In 2018 hebben de Spikers opnieuw een concertreis naar Engeland gemaakt, waar ze onder andere mee deden aan de “Bugle contest”.

CD’s
Het 25-jarig jubileum was voor De Spijkerpakkenband aanleiding om de studio in te duiken. Het resultaat hiervan is de splinternieuwe CD met de toepasselijke naam Jeanius Music (2014). Eerder verschenen cd’s zijn The Essence of Time (2009) en Brass in Blue (2002).

Informatie?
www.spijkerpakkenband.com
info@spijkerpakkenband.com